– Det effektivaste sättet att minska klimatpåverkan från klädkonsumtionen är att tyget i alla plagg används längre tid. Vi behöver ställa om till en cirkulär ekonomi där inget material ses som avfall utan bara som resurser, säger Ellen Einebrant, verksamhetsledare på Circular Sweden.

På uppdrag av företagsforumet Circular Sweden har forskningsinstitutet Rise skrivit rapporten ”Mot en textil cirkulär ekonomi – Resumé av forskningsläget”. Rapporten visar att svenskarnas klädkonsumtion motsvarar 3–4 procent av en genomsnittlig svensks klimatpåverkan. Om ett plagg skulle användas dubbelt så många gånger minskar klimatpåverkan med 40–50 procent.

Rapporten betonar att det även behövs en effektivare insamling och sortering av den textil som inte längre används av konsumenterna och att utvecklade tekniker för textilåtervinning behöver skalas upp.

– I många fall finns redan tekniska lösningar för sortering och återvinning, utmaningen är att skala upp, etablera och kombinera de lösningar som forskningen redan har utvecklat. Vi efterlyser politiska styrmedel så att branschen kan utveckla cirkulära affärsmodeller och mer resurseffektiva textilflöden, säger Ellen Einebrant.

Textilbranschen är en bransch med omfattande klimatpåverkan. Potential att minska utsläppen genom smartare materialanvändning är stor. Medlemmarna inom Circular Sweden arbetar aktivt för minskad klimatpåverkan och mer resurseffektiva textilflöden. För att minska textilindustrins miljöpåverkan behövs flera olika typer av insatser.

– Vi måste minska användningen av jungfruligt material och skifta fokus från förbränning till återanvändning och återvinning. Politiken har en viktig uppgift att driva på den cirkulära utvecklingen, säger Ellen Einebrant.

Fakta Circular Sweden
Circular Sweden är ett företagsnätverk som driver utveckling och politik framåt inom områdena design för cirkulär ekonomi, hållbar konsumtion, ökad tillgång och användning av återvunnet material samt cirkulära värdekedjor. Företagsforumet bjuder in näringsliv, politik och forskning med syftet att skapa synergier, sprida goda exempel och utveckla nya affärsmodeller.

För mer information
Rapporten ”Mot en textil cirkulär ekonomi – Resumé av forskningsläget” är skriven av forskningsinstitutet Rise på uppdrag Circular Sweden. Rapporten finns att ladda ner här.

Kontakt
Ellen Einebrant, verksamhetsledare Circular Sweden, 070-460 60 35, ellen.einebrant@recycling.se
www.circularsweden.se